AI Dentity Game

Game over AI
Tijdstip: doorlopend
Waar: http://www.aidentity.nl/

AI_Dentity is een text-based game waarbij de speler aan de praat raakt met een Artificial Intelligence (AI) chatbot. In het begin lijkt dit erg onschuldig, maar de AI is slimmer dan de speler in eerste instantie denkt. Door deze gesprekken raken de speler en de AI bevriend en komen ze samen steeds meer te weten over de betekenis van hun bestaan. Als speler kun je keuzes maken die invloed hebben op het verhaal dat je doorloopt, het verhaal kan dus verschillende wendingen krijgen aan de hand van hoe jij speelt.

Het doel van het spel is om te laten zien wat voor kansen en gevaren AI met zich meebrengt, en om de gebruiker te laten ervaren hoe het is om er een band mee op te bouwen.

Waarom de game AI Dentity?
Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. We leven in een tijd waar mensen verliefd worden op virtuele karakters en waar banen worden overgenomen door AI. Wat gaat er gebeuren als deze grens nog verder vervaagt? Wordt de wereld beter? Of slechter? Of hebben we niet eens door dat er verandering plaatsvindt?
Dit soort vragen zetten ons als beginnend ontwerpers aan het denken. Wij zijn Timmie van Engelen, Mathijs van der Kuijp en Olivier Duijs en we hebben van Greenhouse de opdracht gekregen om een interactieve ervaring te ontwikkelen met als thema het vervagen van de grens tussen mens en technologie.

Verdiepende informatie
Forbes artikel Rethinking Weak Vs. Strong AI
TEDtalk van Max Tegmark
Forbes artikel Should we be Afraid of AI?
ProPublica artikel Machine Bias

Vals of echt?

Doorlopende Techtalk
Tijdstip: permanent

Heb ik een echte Van Gogh in huis? Dat is een vraag die mensen regelmatig aan specialisten van het Van Gogh Museum stellen.
Het antwoord is niet altijd zo makkelijk te geven. De zoektocht ernaar lijkt soms net een spannende detective. Speuren naar overtuigend bewijs. Wat niet iedereen weet, is dat daar ook heel wat techniek bij komt kijken!

Onderzoeken of een schilderij echt of vals is, begint altijd met goed kijken en jezelf vragen stellen over wat je ziet. En dan verder zoeken. Onze Van Gogh-kenners weten uit ervaring welke kleuren en schildersdoeken Vincent van Gogh graag gebruikte, welke schildertechniek hij had, en welke composities hij koos. Tegenwoordig gebruiken ze bij het zoeken ook complexe apparaten en onderzoekstechnieken – zoals bijvoorbeeld rontgenfluorescentiespectrometrie – om de samenstelling van de verf mee vast te stellen. Dat levert dan een ‘vingerafdruk’ van de verf. Het is de opeenstapeling van alle feiten en bewijzen die maakt dat een kenner zegt: ja, dit een echte Van Gogh!

Onderzoeker Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum vertelt je er alles over in zijn lezing.

Verdiepende informatie
Wil je meer weten over wat materiaal-technisch onderzoek ons over Van Goghs schilderijen vertelt? Bekijk dan deze app

 

 

Live Q&A Futureproof@Work

Live Q&A: Arjan en Sarah, twee medewerkers van ASML met een bijzonder beroep beantwoorden al jouw vragen!
Tijdstip: 15:00 – 15:45, inloop vanaf 14:45
Waar: Microsoft Teams via deze link.

In de high-tech wereld hebben veel mensen een beroep waar toekomst in zit. Hieronder vind je de verhalen van Arjan en Sarah. Zij hebben zo’n bijzonder beroep, een beroep waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Bij de Live Q&A op 9 juni om 15:00 uur hebben jullie de mogelijkheid om via Microsoft Teams Arjan en Sarah van ASML live te ontmoeten.

Bekijk alvast de filmpjes van Arjan, Sarah en van Thijs. Dan heb je een beeld van wat zij voor werk doen. Arjan en Sarah trappen het vragenuurtje af door de rollen om te draaien, zij gaan jullie een paar vragen stellen over hun filmpjes. Kijken of je goed hebt opgelet.


Degene met de meeste juiste antwoorden is er een leuke prijs! De prijs krijg je thuis toegestuurd.

Arjan

Arjan is 26 jaar en is bij ASML een Production Engineer
Vroeger wilde Arjan brandweerman worden
Studie: MBO4 Industriële automatisering, Summa college en HBO Mechatronica, Fontys
Op het VMBO gemengd theoretisch deed Arjan de richting metaal en elektro. Arjan heeft deze studies gekozen omdat hij veel bezig was met Lego en het leuk vond om technische dingen te bouwen. Hij was nieuwsgierig naar hoe iets werkt en wat voor techniek er achter zit.
Hobbies: Voetbal en Brandweer (als vrijwilliger)

Sarah

Sarah is 30 jaar en System Install Engineer bij ASML.
Vroeger wilde Sarah zangeres of rocket engineer worden.
Studie: Mechatronica
Ze heeft deze studie gekozen vanwege Robotica, een onderdeel van de mechatronica studie. Dat vond ze super cool.
Hobbies: hardlopen, muziek, meditatie & yoga

Verdiepende informatie:
Meer weten over wat voor soort banen je hebt in de high-tech wereld? Bekijk ook Futureproof@Work in de high-tech sector en check deze link.

De wereld van chips maken

Techtalk/ interview
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

Smartphones worden steeds sneller, laptops steeds lichter, computers steeds krachtiger. Veel bedrijven, waaronder ASML , ontwikkelen technologie waarmee steeds krachtigere chips kunnen worden geproduceerd. Thijs Clevis van ASML beantwoordt in zijn techtalk vragen als: wat is een chip, waarom steeds snellere chips, hoe snel worden chips sneller en hoe maak je deze steeds kleiner en wat zijn de technologische uitdagingen?

Techtalk door Thijs Clevis

 

Verdiepende informatie:

Uitleg van Joep van Deudekom:

Artikelen:
https://npofocus.nl/artikel/7565/wat-is-asml
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/chips-maken/

 

Futureproof@Work in high-tech sector

Futureproof@Work
Thijs Clevis vertelt over beroepen met toekomst in high-tech wereld

Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

In de high-tech wereld hebben veel mensen een beroep waar toekomst in zit en waarvan jij geen idee hebt. Hier vind je een aantal verhalen van personen die zo’n bijzonder beroep hebben.

Het verhaal van Thijs

Thijs werkt voor high-tech bedrijf ASML. Hij vertelt meer over de typen van beroepen, wat hij zelf binnen het bedrijf doet, welke richtingen /vakken je het beste kunt volgen op school en welke persoonlijke eigenschappen relevant zijn om met plezier te werken in de high-tech wereld.

Verhalen van andere ASML medewerkers 
Diego

Diego is 31 jaar en Mechanical design engineer.
Vroeger wilde Diego astronaut worden en dat wil hij nog steeds!
Studie: bachelor Mechanical Engineering in Mexico en een master Aerospace Design in Engeland.
Diego heeft voor deze studies gekozen vanwege  zijn favoriete speelgoed Lego en Mecano. Ook hield hij van vliegtuigen en raketten.
Hobbies: film, videogames, boulderen en koken

Aparna

Aparna is 39 jaar en Design engineer.
Vroeger wilde Aparna leerkracht worden, maar al snel werd dat omgezet in engineer. In de toekomst wil ze misschien ook iets doen in de reiswereld.
Studie: Elektronica en Telecommunicatie
Aparna heeft voor deze studie gekozen omdat zij werd geïnspireerd door de verhalen van haar vader die werkte in de telecom sector.
Hobbies: reizen, tourfietsen, hiking en koken

Rosalinda

Rosalinda is 33 jaar en Optical design engineer.
Vroeger wilde Rosalinda journalist worden. Vooral omdat ze dacht dat ze daardoor veel mocht reizen. Deze aspiratie heeft ze laten varen sinds het moment dat ze getallen veel leuker vindt dan letters.
Studie: natuurkunde
Ze heeft voor deze studie gekozen omdat ze was gefascineerd door hoe natuurkunde de natuur beschrijft. En hoe je  kennis kunt gebruiken om iets anders op te bouwen.
Hobbies: fietsen, cakes en taarten bakken en lezen. Onlangs heeft ze nog een humoristisch en grappig boek gelezen over wiskunde: Beyond infinity van Eugenia Cheng. Een echte aanrader juist voor jongeren!

Verdiepende informatie
Wil je nog meer inspiratie check dan de Live Q&A Futureproof@Work op dinsdag 9 juni! Vraag twee ASML medewerkers het hemd van het lijf om 15.00 uur.

Interesse om nog meer beroepen te bekijken? Check deze link.

 

De power van virtual influencers

Techtalk
Tijdstippen: doorlopend
Waar: hieronder

Je volgt vast tientallen influencers op Instagram. Maar de meeste influencers die je volgt, ontmoet je nooit in het echt. Maakt het jou dan nog uit of een influencer echt of nep (virtueel) is?

Uit onderzoek blijkt dat de interesse in virtuele influencers de komende vijf jaar met 247 procent toeneemt. Kijk maar eens naar Lil Miquela, die nu al meer dan 2 miljoen volgers heeft op Instagram en haar eigen single heeft geüpload op Spotify. Zij bestaat niet echt, maar weet miljoenen volgers te beïnvloeden en werkt daarin ook samen met topmerken als Samsung en Tommy Hilfiger.

Een mooie redenen om ons te gaan verdiepen in de wereld van virtual influencers. Milou Moors van Fontys ICT neemt je mee in deze wereld en vertelt hoe zij samen met en voor Greenhouse Group medewerkers zelf een virtual influencer hebben gemaakt.

Verdiepingsinformatie en inspiratie:
https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/388351-virtuele-influencers-zijn-de-toekomst-op-gebied-van-social-media
https://hypeauditor.com/blog/the-top-instagram-virtual-influencers-in-2019/

https://www.youtube.com/watch?v=8l-Kr7s2-y4
https://www.instagram.com/lilmiquela/  
https://www.instagram.com/shudu.gram/

Milou Moors studeert bij Fontys ICT af op dit onderwerp. Zij doet haar onderzoek bij en in samenwerking met Greenhouse Group.

Artificiële Intelligentie – Wat is dat?

Interactieve les
Tijdstip: doorlopend
Waar: Edubox van de VRT, België
https://api.playposit.com/player_v2/?type=share&bulb_id=672199

In deze interactieve les van onze Belgische vrienden word je ondergedompeld in de wereld van artificiële intelligentie (AI). Want wat is AI nu precies? Wat kan je met AI en wat niet? De verschillende vormen van AI komen aan bod, net zoals een korte ontstaansgeschiedenis en tal van voorbeelden. 

De les wordt gegeven door VRT journalist en A.I.-expert van de Stanford University Tom Van de Weghe

 

Verdiepingsinformatie:
The age of AI
,
Alpha Go Zero documentaire,
AI experimenten en games Google

Deze interactieve les kwam tot stand door een samenwerking van VRT NWS en VRT Sandbox met imec, Mediawijs, RVO Society en Technopolis.

Live een Game maken

Live Workshop
Tijdstip: 10:00 – 12:00
Waar: via Twitch https://www.twitch.tv/wispbart
Plekken reserveren: Je kunt hier plekken reserveren.

Hoe ontwerp je een vette game en wat komt er allemaal bij kijken voordat je een eerste speelbare demo hebt? Best veel! Maak het zelf mee in een online live workshop bij deze online editie van Night of the Nerds .

Bart en Jack, gamedocenten van Fontys ICT, gaan live op Twitch een game maken en jij mag meebepalen hoe de game er komt uit te zien. Hoe gaaf is dat?!
Er komen verschillende aspecten van game ontwikkeling aan bod, zoals: game programmering, level design en 3D art. 

 

Beeldbellen met Emotieherkenning

Live Experience
Tijdstippen: 9:30 – 10:30, 11:00 – 12:00

Waar: bij Jitsi ( open source videobellen applicatie), daar kun je wachten in de lobby totdat je aan de beurt bent.
Plek reserveren: Je kunt hier een plek reserveren. Er is beperkt plek bij deze sessies.

Hoe zie je hoe iemand zich voelt als je aan het beeldbellen bent, zoals via Zoom, Skype, FaceTime of Teams? Tijdens het beeldbellen is dit vaak veel lastiger in te schatten, omdat bekende signalen zoals dat iemand met zijn handen wringt of met zijn voet wiebelt als teken van stress niet of nauwelijks te zien zijn. Zeker nu door de coronamaatregelen veel communicatie online plaatsvindt, zou extra informatie over iemands emoties en stressniveau waardevol kunnen zijn, bijvoorbeeld tijdens online psychologische behandelingen. Fontys ICT, GGzE, TU Eindhoven, Philips en Tranzo (Universiteit van Tilburg) onderzoeken of biofeedback hiervoor ingezet kan worden. Hiervoor hebben Fontys studenten Arne Reijntjes en Laura van Beek een prototype ontwikkeld.

Lees hier meer over in het artikel van Omroep Brabant

Een project met Milou Feijt (Phd TU/e) en afstudeerders Arne Reijntjes en Laura van Beek (Fontys ICT), georganiseerd door Wouter Sluis-Thiescheffer (Fontys ICT).

 

DJ’ing: tech meets creativiteit

Online live workshop
Tijdstip: 11:00 – 11:45
Waar: Facebook https://www.facebook.com/ProDJSchoolNL/
Plekken reserveren: Docenten kunnen hier plekken reserveren voor hun leerlingen.

Tijdens deze livestream zullen dj Chris Deluxe en Pioneer DJ’s product specialist Jeroen Groenendijk je inzicht geven in wat er komt kijken bij het voorbereiden en uitvoeren van een DJ set. Rode draad is hoe de techniek binnen DJ’en zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren, hoe dat DJ’en voor een uitvoerend artiest heeft veranderd en wat de voordelen zijn als je gebruik maakt van beschikbare nieuwe technieken. Naast deze informatieve en technische toelichting en insights laat Chris Deluxe je natuurlijk ook zien hoe theorie in de praktijk gebracht kan worden achter de decks..

Wie is DJ Chris Deluxe? Zijn stijl is eclectisch, een mix tussen diverse muziekstromingen. Tracks wisselen elkaar af in verschillende genres zoals hiphop, house, pop, moombahton en classics. Met scratches en andere technieken mixt hij alles moeiteloos aan elkaar. Regelmatig wordt Chris uitgenodigd bij radiostations zoals Radio 538, SLAM! en 3FM, waarhij de meest besproken Dj sets draait.

Check de video’s op: Radio 538SLAMDumpert, Red Bull 3Style

Deze sessie is tot stand gekomen in samenwerking met: Pioneer DJ en Pro DJ School