Feel the Future met Creative coding

Feel the Future met 
Creative Coder Timo Hoogland
Tijdstip: een moment dat jou uitkomt
Waar: hieronder

Feel the Future met Creative Coder Timo Hoogland. Hij heeft de perfecte combinatie gevonden voor zijn passies muziek, beeld en technologie. Timo werkt onder de naam _T.MO_code and sound alchemist.
In deze video vertelt hij hoe tof muziek en beelden programmeren zijn, wat hem inspireert, de opvallende route die hij heeft afgelegd om creative coder te worden én, ook best belangrijk,  hoe hij van zijn werk kan leven. Wil je zelf leren muziek te coderen? Timo geeft je praktische tips over software en hoe je om hulp kunt vragen aan de community van creative coders (zie ook de verdiepende informatie).

 

Verdiepende informatie:
Site van Timo Hoogland
Instagram
Download maken van Mercury

 

Feel the Future met GOstijn

Feel the Future met 
VJ en 3D animator Stijn Goossens
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

GOStijn, oftewel Stijn Goossens, combineert zijn liefde voor dansen en animatie door een Motion Capture pak te gebruiken. Hiermee creëert hij als VJ dansende 3D karakters die worden geshowd in clubs en op festivals. In de video vertelt Stijn over zijn ontwikkeling naar deze unieke specialiteit.
Het idee om in een Motion Capture pak te dansen kreeg Stijn op de kunstacademie AKV | St. Joost in Breda waar hij de richting Illustratie/Animatie heeft gevolgd. Hij wilde ooit naar deze creatieve opleiding omdat hij veel beter wilde worden in tekenen. Zijn plan was om concept artist te worden.

 

Op AKV | St. Joost kregen de studenten veel meer dan alleen tekenles. Na verschillende vakken en veel experimenteren maakte Stijn kennis met 3D animatie. Deze technieken pasten heel goed bij hem, het deed hem denken aan Lego waar hij vroeger mee speelde. Stijn vond het wel lastig om binnen de wereld 3D animatie iets met zijn gevoel te doen. Bij 3D animatie is namelijk alles opgebouwd uit cijfertjes. Al zoekende kreeg het slimme idee om het Motion Capture pak van de opleiding uit te proberen. Hij vond het altijd al leuk om te dansen, maar durfde dat nooit in het openbaar te doen en al helemaal niet voor publiek. Zo’n pak maakte het mogelijk om te dansen zonder te worden herkend.

Stijn filmde zichzelf bij het dansen. Hij wilde namelijk zien wat de verschillen waren tussen het geanimeerde 3D karakter en hemzelf. Met als gevolg dat het combineren van 3D animatie met dansen in een stroomversnelling terecht is gekomen. Bij de opleiding waren de reacties ook heel enthousiast, dus hij ging door met het experimenteren met 3D animaties en dansen. Het werd gelukkig ook steeds makkelijker voor hem om voor publiek te dansen. Zijn dromen van nu zijn het bewijs: een live performance geven op rolschaatsen in een Motion Capture pak!

Nieuwsgierig naar wat wat Stijn allemaal heeft gemaakt? Check zijn Instagram @gostijn of zijn website

FactCheck Escaperoom

Speel de FactCheck Escaperoom
Tijdstip: een moment dat jou uitkomt
Hoe: speel individueel of met een groepje (maximaal 4 personen)
Waar: check eerst het introductiefilmpje hieronder en klik op de link naar de Escaperoom

Technologie is overal, ook in de journalistiek. Via social media, zoekmachines en andere online toepassingen kunnen we steeds meer informatie vinden, achterhalen en contoleren. Het kan ons helpen bij het maken van journalistieke verhalen. In diezelfde technologie schuilt echter ook de keerzijde: we kunnen steeds meer van iedereen vinden en iedereen kan (binnen een aantal kaders) alles plaatsen wat hij of zij wil. Ook informatie die niet klopt. Deze escaperoom laat je leert je hoe je informatie controleert, maar laat je ook voelen dat je altijd kritisch moet zijn op wat je ziet of leest. Time to escape in 3  –  2   – 1…
Lukt het jou/jullie binnen de tijdslimiet te ontsnappen?

LINK NAAR DE FACTCHECK ESCAPEROOM

Makers van de Check Escaperoom: Rosanne van Schriek en Hessel Rippe van Fontys, lectoraat Journalistiek en Innovatie.

Futurotheek Augmented Reality game

Beleef de Futurotheek  Augmented Reality Game!
Tijdstip: op een moment dat jou uitkomt
Waar: klik op de link onder de introductie

Als je op je telefoon een augmented reality (AR) app bekijkt, zijn alle virtuele verschijningen weer weg als je de app uit zet of je telefoon wegstopt. Maar wat als je een bril draagt waarmee je de hele dag door in een AR wereld kunt rondlopen? Zou je het goed vinden dat de camera van je bril de hele dag met je meekijkt? En met je meedenkt? Wanneer is dat handig, en wanneer gaat dat te ver? Daar kom je achter door de Futurotheek game te speken. Met behulp van toffe facefilters krijg je inkijkje in de toekomst met jezelf in de hoofdrol!

Je bestuurt de Futurotheek game met je gezicht (door ja te knikken of nee te schudden). Er wordt gebruik gemaakt van je webcam. Let op! De webcam moet je wel goed kunnen zien. Zorg dus dat je in een lichte omgeving zit!

FUTUROTHEEK AUGMENTED REALITY GAME

Vals of echt?

Doorlopende Techtalk
Tijdstip: permanent

Heb ik een echte Van Gogh in huis? Dat is een vraag die mensen regelmatig aan specialisten van het Van Gogh Museum stellen.
Het antwoord is niet altijd zo makkelijk te geven. De zoektocht ernaar lijkt soms net een spannende detective. Speuren naar overtuigend bewijs. Wat niet iedereen weet, is dat daar ook heel wat techniek bij komt kijken!

Onderzoeken of een schilderij echt of vals is, begint altijd met goed kijken en jezelf vragen stellen over wat je ziet. En dan verder zoeken. Onze Van Gogh-kenners weten uit ervaring welke kleuren en schildersdoeken Vincent van Gogh graag gebruikte, welke schildertechniek hij had, en welke composities hij koos. Tegenwoordig gebruiken ze bij het zoeken ook complexe apparaten en onderzoekstechnieken – zoals bijvoorbeeld rontgenfluorescentiespectrometrie – om de samenstelling van de verf mee vast te stellen. Dat levert dan een ‘vingerafdruk’ van de verf. Het is de opeenstapeling van alle feiten en bewijzen die maakt dat een kenner zegt: ja, dit een echte Van Gogh!

Onderzoeker Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum vertelt je er alles over in zijn lezing.

Verdiepende informatie
Wil je meer weten over wat materiaal-technisch onderzoek ons over Van Goghs schilderijen vertelt? Bekijk dan deze app

 

 

De wereld van chips maken

Techtalk/ interview
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

Smartphones worden steeds sneller, laptops steeds lichter, computers steeds krachtiger. Veel bedrijven, waaronder ASML , ontwikkelen technologie waarmee steeds krachtigere chips kunnen worden geproduceerd. Thijs Clevis van ASML beantwoordt in zijn techtalk vragen als: wat is een chip, waarom steeds snellere chips, hoe snel worden chips sneller en hoe maak je deze steeds kleiner en wat zijn de technologische uitdagingen?

Techtalk door Thijs Clevis

 

Verdiepende informatie:

Uitleg van Joep van Deudekom:

Artikelen:
https://npofocus.nl/artikel/7565/wat-is-asml
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/chips-maken/

 

Artificiële Intelligentie – Wat is dat?

Interactieve les
Tijdstip: doorlopend
Waar: Edubox van de VRT, België
https://api.playposit.com/player_v2/?type=share&bulb_id=672199

In deze interactieve les van onze Belgische vrienden word je ondergedompeld in de wereld van artificiële intelligentie (AI). Want wat is AI nu precies? Wat kan je met AI en wat niet? De verschillende vormen van AI komen aan bod, net zoals een korte ontstaansgeschiedenis en tal van voorbeelden. 

De les wordt gegeven door VRT journalist en A.I.-expert van de Stanford University Tom Van de Weghe

 

Verdiepingsinformatie:
The age of AI
,
Alpha Go Zero documentaire,
AI experimenten en games Google

Deze interactieve les kwam tot stand door een samenwerking van VRT NWS en VRT Sandbox met imec, Mediawijs, RVO Society en Technopolis.

Hack the Planet / tech for good

Techtalk 
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

Zit je klaar voor wat wereld-verbeterende technieken waar je oren van gaan klapperen? Tim van Deursen en Thijs Suijten van Hack the Planet hebben namelijk nogal wat projecten op hun naam staan die echt bizar zijn! Momenteel werken ze aan een project om stroperij in Afrika tegen te gaan, Hack the Poacher. Ze hebben hiervoor sensoren ontwikkelt die mensen kunnen detecteren op basis van hun mobiele telefoon! In de video leggen ze uit hoe dit werkt. Ook vertellen ze over hun project Meet the Soldier en wat ze allemaal nog meer doen, maar ook hoe jij zelf in de toekomst aan dit soort dingen kan werken. Volgens Tim en Thijs moeten we de planeet hacken want er zijn ontzettend veel uitdagingen, doe jij mee?! 

Techtalk

Verdieping informatie:
Meer informatie over Hack the Poacher
Het verhaal van Tim en Thijs over hun trip naar Kafue National Park in Afrika om het project te testen
De 3D Documentaire (20 min) over ‘Meet the Soldier’