AI Dentity Game

Game over AI
Tijdstip: doorlopend
Waar: http://www.aidentity.nl/

AI_Dentity is een text-based game waarbij de speler aan de praat raakt met een Artificial Intelligence (AI) chatbot. In het begin lijkt dit erg onschuldig, maar de AI is slimmer dan de speler in eerste instantie denkt. Door deze gesprekken raken de speler en de AI bevriend en komen ze samen steeds meer te weten over de betekenis van hun bestaan. Als speler kun je keuzes maken die invloed hebben op het verhaal dat je doorloopt, het verhaal kan dus verschillende wendingen krijgen aan de hand van hoe jij speelt.

Het doel van het spel is om te laten zien wat voor kansen en gevaren AI met zich meebrengt, en om de gebruiker te laten ervaren hoe het is om er een band mee op te bouwen.

Waarom de game AI Dentity?
Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. We leven in een tijd waar mensen verliefd worden op virtuele karakters en waar banen worden overgenomen door AI. Wat gaat er gebeuren als deze grens nog verder vervaagt? Wordt de wereld beter? Of slechter? Of hebben we niet eens door dat er verandering plaatsvindt?
Dit soort vragen zetten ons als beginnend ontwerpers aan het denken. Wij zijn Timmie van Engelen, Mathijs van der Kuijp en Olivier Duijs en we hebben van Greenhouse de opdracht gekregen om een interactieve ervaring te ontwikkelen met als thema het vervagen van de grens tussen mens en technologie.

Verdiepende informatie
Forbes artikel Rethinking Weak Vs. Strong AI
TEDtalk van Max Tegmark
Forbes artikel Should we be Afraid of AI?
ProPublica artikel Machine Bias

Vals of echt?

Doorlopende Techtalk
Tijdstip: permanent

Heb ik een echte Van Gogh in huis? Dat is een vraag die mensen regelmatig aan specialisten van het Van Gogh Museum stellen.
Het antwoord is niet altijd zo makkelijk te geven. De zoektocht ernaar lijkt soms net een spannende detective. Speuren naar overtuigend bewijs. Wat niet iedereen weet, is dat daar ook heel wat techniek bij komt kijken!

Onderzoeken of een schilderij echt of vals is, begint altijd met goed kijken en jezelf vragen stellen over wat je ziet. En dan verder zoeken. Onze Van Gogh-kenners weten uit ervaring welke kleuren en schildersdoeken Vincent van Gogh graag gebruikte, welke schildertechniek hij had, en welke composities hij koos. Tegenwoordig gebruiken ze bij het zoeken ook complexe apparaten en onderzoekstechnieken – zoals bijvoorbeeld rontgenfluorescentiespectrometrie – om de samenstelling van de verf mee vast te stellen. Dat levert dan een ‘vingerafdruk’ van de verf. Het is de opeenstapeling van alle feiten en bewijzen die maakt dat een kenner zegt: ja, dit een echte Van Gogh!

Onderzoeker Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum vertelt je er alles over in zijn lezing.

Verdiepende informatie
Wil je meer weten over wat materiaal-technisch onderzoek ons over Van Goghs schilderijen vertelt? Bekijk dan deze app

 

 

De wereld van chips maken

Techtalk/ interview
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

Smartphones worden steeds sneller, laptops steeds lichter, computers steeds krachtiger. Veel bedrijven, waaronder ASML , ontwikkelen technologie waarmee steeds krachtigere chips kunnen worden geproduceerd. Thijs Clevis van ASML beantwoordt in zijn techtalk vragen als: wat is een chip, waarom steeds snellere chips, hoe snel worden chips sneller en hoe maak je deze steeds kleiner en wat zijn de technologische uitdagingen?

Techtalk door Thijs Clevis

 

Verdiepende informatie:

Uitleg van Joep van Deudekom:

Artikelen:
https://npofocus.nl/artikel/7565/wat-is-asml
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/chips-maken/

 

Futureproof@Work in high-tech sector

Futureproof@Work
Thijs Clevis vertelt over beroepen met toekomst in high-tech wereld

Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

In de high-tech wereld hebben veel mensen een beroep waar toekomst in zit en waarvan jij geen idee hebt. Hier vind je een aantal verhalen van personen die zo’n bijzonder beroep hebben.

Het verhaal van Thijs

Thijs werkt voor high-tech bedrijf ASML. Hij vertelt meer over de typen van beroepen, wat hij zelf binnen het bedrijf doet, welke richtingen /vakken je het beste kunt volgen op school en welke persoonlijke eigenschappen relevant zijn om met plezier te werken in de high-tech wereld.

Verhalen van andere ASML medewerkers 
Diego

Diego is 31 jaar en Mechanical design engineer.
Vroeger wilde Diego astronaut worden en dat wil hij nog steeds!
Studie: bachelor Mechanical Engineering in Mexico en een master Aerospace Design in Engeland.
Diego heeft voor deze studies gekozen vanwege  zijn favoriete speelgoed Lego en Mecano. Ook hield hij van vliegtuigen en raketten.
Hobbies: film, videogames, boulderen en koken

Aparna

Aparna is 39 jaar en Design engineer.
Vroeger wilde Aparna leerkracht worden, maar al snel werd dat omgezet in engineer. In de toekomst wil ze misschien ook iets doen in de reiswereld.
Studie: Elektronica en Telecommunicatie
Aparna heeft voor deze studie gekozen omdat zij werd geïnspireerd door de verhalen van haar vader die werkte in de telecom sector.
Hobbies: reizen, tourfietsen, hiking en koken

Rosalinda

Rosalinda is 33 jaar en Optical design engineer.
Vroeger wilde Rosalinda journalist worden. Vooral omdat ze dacht dat ze daardoor veel mocht reizen. Deze aspiratie heeft ze laten varen sinds het moment dat ze getallen veel leuker vindt dan letters.
Studie: natuurkunde
Ze heeft voor deze studie gekozen omdat ze was gefascineerd door hoe natuurkunde de natuur beschrijft. En hoe je  kennis kunt gebruiken om iets anders op te bouwen.
Hobbies: fietsen, cakes en taarten bakken en lezen. Onlangs heeft ze nog een humoristisch en grappig boek gelezen over wiskunde: Beyond infinity van Eugenia Cheng. Een echte aanrader juist voor jongeren!

Verdiepende informatie
Wil je nog meer inspiratie check dan de Live Q&A Futureproof@Work op dinsdag 9 juni! Vraag twee ASML medewerkers het hemd van het lijf om 15.00 uur.

Interesse om nog meer beroepen te bekijken? Check deze link.

 

De power van virtual influencers

Techtalk
Tijdstippen: doorlopend
Waar: hieronder

Je volgt vast tientallen influencers op Instagram. Maar de meeste influencers die je volgt, ontmoet je nooit in het echt. Maakt het jou dan nog uit of een influencer echt of nep (virtueel) is?

Uit onderzoek blijkt dat de interesse in virtuele influencers de komende vijf jaar met 247 procent toeneemt. Kijk maar eens naar Lil Miquela, die nu al meer dan 2 miljoen volgers heeft op Instagram en haar eigen single heeft geüpload op Spotify. Zij bestaat niet echt, maar weet miljoenen volgers te beïnvloeden en werkt daarin ook samen met topmerken als Samsung en Tommy Hilfiger.

Een mooie redenen om ons te gaan verdiepen in de wereld van virtual influencers. Milou Moors van Fontys ICT neemt je mee in deze wereld en vertelt hoe zij samen met en voor Greenhouse Group medewerkers zelf een virtual influencer hebben gemaakt.

Verdiepingsinformatie en inspiratie:
https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/388351-virtuele-influencers-zijn-de-toekomst-op-gebied-van-social-media
https://hypeauditor.com/blog/the-top-instagram-virtual-influencers-in-2019/

https://www.youtube.com/watch?v=8l-Kr7s2-y4
https://www.instagram.com/lilmiquela/  
https://www.instagram.com/shudu.gram/

Milou Moors studeert bij Fontys ICT af op dit onderwerp. Zij doet haar onderzoek bij en in samenwerking met Greenhouse Group.

Artificiële Intelligentie – Wat is dat?

Interactieve les
Tijdstip: doorlopend
Waar: Edubox van de VRT, België
https://api.playposit.com/player_v2/?type=share&bulb_id=672199

In deze interactieve les van onze Belgische vrienden word je ondergedompeld in de wereld van artificiële intelligentie (AI). Want wat is AI nu precies? Wat kan je met AI en wat niet? De verschillende vormen van AI komen aan bod, net zoals een korte ontstaansgeschiedenis en tal van voorbeelden. 

De les wordt gegeven door VRT journalist en A.I.-expert van de Stanford University Tom Van de Weghe

 

Verdiepingsinformatie:
The age of AI
,
Alpha Go Zero documentaire,
AI experimenten en games Google

Deze interactieve les kwam tot stand door een samenwerking van VRT NWS en VRT Sandbox met imec, Mediawijs, RVO Society en Technopolis.

Hack the Planet / tech for good

Techtalk 
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

Zit je klaar voor wat wereld-verbeterende technieken waar je oren van gaan klapperen? Tim van Deursen en Thijs Suijten van Hack the Planet hebben namelijk nogal wat projecten op hun naam staan die echt bizar zijn! Momenteel werken ze aan een project om stroperij in Afrika tegen te gaan, Hack the Poacher. Ze hebben hiervoor sensoren ontwikkelt die mensen kunnen detecteren op basis van hun mobiele telefoon! In de video leggen ze uit hoe dit werkt. Ook vertellen ze over hun project Meet the Soldier en wat ze allemaal nog meer doen, maar ook hoe jij zelf in de toekomst aan dit soort dingen kan werken. Volgens Tim en Thijs moeten we de planeet hacken want er zijn ontzettend veel uitdagingen, doe jij mee?! 

Techtalk

Verdieping informatie:
Meer informatie over Hack the Poacher
Het verhaal van Tim en Thijs over hun trip naar Kafue National Park in Afrika om het project te testen
De 3D Documentaire (20 min) over ‘Meet the Soldier’

Precious Plastic Game & Techtalk

Game Precious Plastic
Tijdstip: doorlopend
Waar: de game kun je hier downloaden

Techtalk Precious Plastic
Tijdstip: doorlopend
Waar:  techtalk zie hieronder

Precious Plastic Game
Twee Fontys ICT studenten, Dayana en Mila, hebben een game gemaakt om meer aandacht te vragen voor Precious Plastic. Deze game mag jij  uitproberen!

Hier kun je de game downloaden

 

Precious Plastic Techtalk

Het Precious Plastic Universe is het masterplan van Dave Hakkens en zijn community om een wereldwijde oplossing te creëren voor het plastic afvalprobleem. In de onderstaande techtalk, op video, geven Dave en zijn collega’s de ins en outs van hun alternatieve kunststof recyclingsysteem. Ze leggen uit over machines, producten van bedrijfsplannen, digitale infrastructuren en hoe je betrokken kunt raken en deel kunt uitmaken van de oplossing binnen jouw wereld. Doe je mee?

Verdieping informatie:
Precious Plastic Universe