Stoelen die communiceren

Experience
Kunnen objecten ook met elkaar communiceren?

De serie lichtstoelen Avidity laten een visueel gesprek zien tussen deze voorwerpen zonder tussenkomst van mensen. Vandaag de dag is het relevant om te begrijpen wat het gebruik maken van Internet of Things “IoT” systemen betekent en hoe deze systemen ons dagelijks leven zouden kunnen beïnvloeden. IoT systemen zijn systemen waarbij slimme technologie wordt toegepast, om het leven makkelijker, sneller en comfortabeler te maken. Deze systemen communiceren via de taal van algoritmes. Deze serie lichtstoelen creëren hun eigen visuele conversatie die onbegrijpelijk is voor ons omdat ze geen gebruik maken van de fysieke taal en structuur van taal die wij als mensen kennen. Het is een nieuwe visuele taal die is ontstaan vanuit nieuwe technologie.

Dit project is ontworpen door Rick van Wijk, student van het Piet Zwart Instituut en alumnus can TU/e | Industrial Design.

Toekomstproject Rydes

Experience
Hoe ziet onze toekomst* eruit? En welke nieuwe vraagstukken moeten er worden opgelost als er zelfrijdende auto’s zijn?

Een groepje studenten is aan de slag gegaan met het bedenken van nieuwe systemen voor passagiers in zelfrijdende auto’s. Hieruit is Rydes ontstaan, een game ervaring waarbij tijdens het rijden verschillende zintuigen worden geprikkeld, zodat je bij het rijden alert blijft. Bij Night of the Nerds neem je een kijkje in de toekomst en kun je Rydes zelf ervaren.

Dit project is bedacht en ontwikkeld door Rutger Verstegen en Daan Wagenaars, studenten van TU/e | Industrial Design.

*Ontwerpen voor de imaginaire toekomst wordt ook wel ‘Speculative Design’ genoemd.

Kilo Girls

Experience
Wist je dat voor de introductie van de computer het maken van berekeningen een vrouwentaak was? Zij werden ingezet vanwege hun precisie en lage arbeidskosten.

Aanvankelijk werd computerkracht berekend in hoeveelheden kilo-girl, een eenheid die gelijk is aan het rekenvermogen van 1000 vrouwen. De dominante technologieën van vandaag, zoals kunstmatige intelligentie, hebben allerlei vooroordelen en stereotypes geërfd. Kilo-Girls is een computer die gedichten genereert, daarbij laat Kilo-Girls de noodzaak zien van een meer ethische benadering van de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Dit om mensen bewust te maken van bijvoorbeeld gender-bias in software.

Dit project is bedacht en gecreëerd door Julia Luteijn, alumnus van de Willem de Kooning Academie en masterstudent Data Driven Design.

Zorgrobots

Experience
Robots in de zorg. Hoe gaat dat in zijn werk?

De zorg kan niet meer zonder technologie. Tijdens de Night of the Nerds ontdek je de leukste snufjes uit de zorgtechniek: zorgrobots! Kom kennis maken met Zora, Alpha Mini, Sanbot en Iron Man van UB Tech. Deze robots zijn speciaal ontwikkeld om zorgprofessionals te ondersteunen in hun werkzaamheden. Je kunt spelletjes met ze doen, ze helpen je ontspannen en houden je gezelschap. Ook helpen ze cliënten met hun dagelijkse bezigheden zodat ze bijvoorbeeld afspraken niet vergeten.

Dit is een project van het Gilde Zorgcollege.

Looped!

Experience
Wat doet een verslaving met mensen?

Door de arcadegame Looped! leer je wat verslaving met mensen doet, maar kijk uit, want de game zelf is ook behoorlijk verslavend. De spelregel is simpel, ren zo snel mogelijk door naar het eind van de game, omzeil de hindernissen en win. Looped! vereist veel behendigheid en doet een beroep op je reactievermogen. Bij het spelen van de game zie je de sociale wereld van je game personage langzaam maar zeker veranderen. Als je met succes de finish haalt, ben je dan wel een echte winnaar?

Dit project is gemaakt door Phillippe Slot, Damian Förster en Yin-Yong Lim, studenten van de minor: Arts & Interaction van AKV St Joost.

 

Frightened Flowers

Experience
Praten planten ook met elkaar of tegen ons?

Frightened Flowers is een interactief lichtkunstwerk ontworpen en gemaakt door eindejaar studenten van Fontys ICT. Zij hebben moderne ICT-technieken gecombineerd met een sprookjesachtig verhaal over een plantenbioloog die via een communicatiemachine heeft ontdekt dat planten bang zijn voor mensen. Vandaar ook de titel van het kunstwerk, Frightened Flowers.

Dit project is gemaakt door Geert Boer, Luuk van den Berg, Kevin Framback, Bram Kempen, Mario Olislaegers en Noah Scharrenberg van Fontys ICT.

Rabo Mobiele Escape Room

Experience
Hoe kun je zo omgaan met geld zodat je op kamers kunt wonen?

In de Mobiele Escape Room word je uitgedaagd om grip te houden op je geld. Los verschillende financiële raadsels op en bespaar geld aan de hand van slimme LifeHacks. Wie weet in korte tijd het juiste bedrag bij elkaar te sparen? Als jou dit lukt, dan weet je dat je de skills hebt om op kamers te gaan wonen.

Dit project is gemaakt door de Rabobank.

Trash Holes

Experience
Hoe kun je mensen hun afval beter laten scheiden? Door het leuk te maken!

Deze, normaal gezien saaie, 240-litercontainers zijn uitgerust met een interactieve deksel die er aantrekkelijk uitziet en ook nog eens een grappig geluid maakt als je er afval in gooit. Hierdoor worden de gebruikers gemotiveerd om hun afval op een goede manier weg te gooien. Uit onderzoek is gebleken dat in vergelijking met normale festivalcontainers, afval via de Trash Holes veel beter wordt gescheiden. Zo heeft het leuk maken van recyclen een grote positieve impact!

Dit project is gemaakt door circular designer Joris Petterson, alumnus van de Design Academy Eindhoven.

Installatie Tac_Sha

Experience
Interactieve lichtkunst installatie

Tac_Sha is een interactieve lichtkunst installatie waarin de aanraking tussen techniek en visuele kunst letterlijk voelbaar is. Op twee grote schermen zijn abstracte beelden te zien die jij zelf kunt beïnvloeden. Door Arduino’s, sensoren en VJ-software veranderen de projecties en het geluid wanneer jij de bijhorende kristal beweegt. Deze experience heeft geen knoppen of moeilijke interfaces maar verloopt lekker intuïtief.

Dit project is gemaakt door Jim van den Berg van AKV St Joost.

E-cycling kit

Experience
De E-cycling kit vergroot het bewustzijn rondom de levenscyclus van telefoons. 

Kostbare grondstoffen zijn nodig om een telefoon te produceren. Toch recyclen consumenten telefoons amper, omdat ze niet weten waarom het belangrijk is en hoe ze dat moeten doen.
Met de E-cycling kit leren jongeren hoe telefoons worden geproduceerd en hoe ze deze kunnen recyclen aan het einde van de levenscyclus. Door het spelen met de kit leren jongeren tegelijkertijd meer over de verschillende functies en complexiteit van een telefoon.

Dit project is gemaakt door Noa van der Horst, Laura Bijl, Benthe Keetels en Veerle Teigeler, studenten TU/e Industrial Design.