VR monument INKTZWART

In de zomer van 2014 werd vlucht MH17 werd boven de Oekraïne neergehaald, geen van de inzittenden overleefden het. Hoe kun je die noodlottige gebeurtenis respectvol een plaats en een blijvende herinnering geven? In virtual reality, bewijst INKTZWART van Iris van der Meule.
Bij een monument denk je automatisch aan een standbeeld, maar waarom zou je zo’n heftige gebeurtenis niet digitaal kunnen herdenken?
INKTZWART is een poëtische virtual reality-ervaring waarin de herinnering aan de MH17-ramp centraal staat. Een mooi interactief element, is dat je op het einde een roos kunt neerleggen. De installatie bewaart zelf alle achtergelaten bloemen.

Check ook de showreel van Iris van der Meule

Feel the future met creative coding!

Creative Coder Timo Hoogland heeft de perfecte combinatie gevonden voor zijn passies muziek en technologie. Timo werkt onder de naam _T.MO_code and sound alchemist.
Bij Night of the Nerds laat hij zien hoe tof muziek programmeren is en hoe je zelf kunt leren muziek te coderen. Timo geeft je praktische tips over bijvoorbeeld software en hoe je om hulp kunt vragen aan de community van creative coders (zie ook de verdiepende informatie).

Je kunt alvast kennismaken met Timo via deze video:

AR – Short Stories

Grafische illustraties waaraan een extra verhaal met een animatie of gedicht wordt toegevoegd met Augmented Reality (AR) technologie. Door een aanvullende verbeelding toe te voegen kun je een grotere betekenis, meer context of meer perspectieven aan illustraties toevoegen. Bij Night of the Nerds toont Jimi Eichhorn, student van AKV St Joost, twee of drie illustraties waar in AR een mooi verhaal is toegevoegd. De verhalen worden zichtbaar met de AR app Eye Jack.


Deze app en platform is gespecialiseerd in de curatie en distributie van augmented kunst.

 

Global Warning Escaperoom

Global Warning is een leuke online escape room met een mix van fysieke en digitale puzzels. Het bestaat uit 10 puzzels die aansluiten bij missie 14 van de Sustainable Development Goals: Life Below Water. Tijdens het puzzelen leer je over vervuiling en uitputting van oceanen, zeeën en rivieren. Je helpt mee met onder andere het terugbrengen van gekleurd koraal, het opruimen van olie en het bevrijden van vissen uit netten.

Global Warning is gemaakt en bedacht door Studio Rightside

 

Post Human Park VR Experience

Een grappige absurdistische toekomst fantasie: stel je eens de situatie voor dat de mensen over duizend jaar zijn uitgestorven en dat dieren aan de macht zijn en net zoveel kunnen als de mens van nu? Dat is de situatie in dit interactieve VR verhaal Posthuman Park. De speler, een Shiba Inu en Minister van Dierenwelzijn, hebben onlangs een telefoontje gehad. Een groep wetenschappers nodigen jullie uit om naar een wel heel bijzondere ontwikkeling te komen kijken in het net gebouwde Posthuman Park over de mens. Over welke ontwikkeling hebben deze wetenschappers het? Kunnen deze nieuwe inzichten over de uitgestorven mens het dierenrijk nog verder ontwikkelen?

Art Call, schilderen met je stem

Een tijdlang waren door Corona culturele activiteiten en live ontmoetingen geen optie. Hierdoor ontstond onder andere de behoefte om nieuwe manieren te vinden om contact met elkaar te hebben. Art Call, een interactieve digitale ervaring is een mooi voorbeeld van zo’n nieuwe ontmoetingsplaats. Het begint met een leeg canvas en een videogesprek tussen twee mensen. Terwijl zij samen met elkaar spreken ontstaat er tegelijkertijd een uniek kunstwerk. De stem activeert de verf, de muis stuurt de kwast en het volume van de stem bepaalt de breedte van de streek.

Nicole Tencha van de The Right Studio heeft Art Call bedacht en gemaakt tijdens een serie workshops over Creatieve Technologie, georganiseerd door Studio Krom.

 

Nieuwe serious game MikroLokaal

Microben: je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Ze zitten in je, op je en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard. En dat is 14.000 x aantal mensen op aarde. Ze zitten in je neus, oren, onder je oksels, in je ogen, je maag, mond, je buik, op je huid, onder je voeten, overal eigenlijk. En dat is maar goed ook. Ze beschermen je en helpen je gezond te blijven. Wil jij meer weten hoe microben samenwerken om jouw (on)gezond te maken? Speel dan met de spiksplinternieuwe game MikroLokaal. In deze serious game werk je met elkaar samen om bacteriën te bevechten en microben te laten groeien. Speel je mee? Er is plek voor 8 spelers en het duurt ongeveer een kwartiertje.

MikroLokaal is bedacht en gemaakt door de mensen van Games Solutions Lab.

Gossip Datascape

Binnen dit webbased project vol humor, ervaar je hoe machines, twee bots, eindeloos kunnen roddelen over jou en andere mensen. In een geanimeerde ruimte kun je je twee converserende en roddelende bots volgen terwijl je de virtuele omgeving verkent en interactie hebt met andere deelnemers. De bots verzamelen en bewaren nutteloze informatie over jou en de anderen. Jouw data en die van andere deelnemers worden onderdeel van een database van een oneindig durende conversatie.

Gossip Datascape is gemaakt en bedacht door Quintus Glerum

Social-Distortion VR experience

We leven in een tijd waarin we elkaar alleen van een afstand kunnen ervaren, omdat het risico van te dichtbij komen beangstigend is. We zijn gedwongen ons contact met elkaar te beperken en vertrouwen op technologie voor communicatie. Technologie die helaas vaak hapert en niet goed werkt, waardoor ons gevoel van verbondenheid wordt verstoord. Want als apparaten falen, wordt de manier waarop we onszelf waarnemen vervormd.
Social-Distortion’ is een online virtual reality ervaring waarin Quintus Glerum deze vorm van disconnectie gebruikt voor een webgebaseerde interactieve soundscape, waarin je rond kunt dwalen in een wereld vol met nieuwe geluiden.

Innovatieve documentaire in VR

Virtual reality (VR) als tool om empathie te vergroten? Kan VR een persoonlijker ervaring geven dan filmbeelden, foto’s of tekst?  Bij VR ben je niet alleen toeschouwer, maar word je ondergedompeld in het beeld en daarmee onderdeel van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Meet the Soldier is daar een voorbeeld van: een grensverleggende virtual reality-documentaire over twee strijders van vijandige stammen in Oeganda, die elkaar in VR ontmoeten. Door de film als mediation tool tussen vijandige groepen in te zetten kan een een bijdrage worden geleverd aan duurzame vrede en verzoening. In VR worden Lomorumoe van de Tapac en Ariko van de Matheniko bij elkaar gebracht, waarbij ze elkaars zienswijze op het conflict ervaren. Door de 360 graden-camera kijkt de toeschouwer door de ogen van beide strijders, waardoor nieuwe perspectieven ontstaan.  

Meet the Soldier wordt naast lokale ontwapeningsprogramma’s van de Oegandese overheid en diverse sociale community- programma’s door organisaties als Mensen met een Missie en Hack the Planet ingezet om empathie en bewustwording te bevorderen.