Van kristallen naar geluid en licht

Sounds of Structure is een interactieve machine die geluiden en licht genereert uit zeven verschillende kristallen. De maker Wikke Andeweg heeft gekozen voor de zeven kristallen omdat deze alle mogelijke vormen waarin moleculen kunnen worden gerangschikt vertegenwoordigen. Het doel is om interessante en complexe natuurkundige feiten toegankelijk te laten zien door deze om te zetten in geluid en beeld. De speler van Sounds of Structure krijgt de controle over de verlichting en de rotatiesnelheid van de kristallen, waarmee een ambiant geluidslandschap wordt gecreëerd. Sounds of Structure is Wikke’s eindproject van AKV St Joost.

Create your own GAME

Create Your Game (CYG) is een project gemaakt door TU/e Industrial Design studenten Maaike Jetten en Femke Krielaard in opdracht van de Krajicek Foundation. Doel van het project is om jongeren en kinderen te stimuleren meer buiten te spelen. CYG geeft feedback met gekleurd licht en geluid en wil de creativiteit stimuleren om eigen spellen te maken en te bedenken.

Verder beoogt CYG sociale vaardigheden te vergroten en motorieke vaardigheden te verbeteren. Op Night of the Nerds mag jij je eigen spel bedenken!

Discover your data in StratumsEind

Stratumseind is dé uitgaansstraat van Eindhoven. Wist je dat er heel wat technologie bij komt kijken om te zorgen dat StratumsEind een gezellige en veilige uitgaansplek blijft? Het gaat vooral om sensoren die kunnen meten waar en hoeveel geluid er wordt gemaakt, wat de mensdichtheid is en of er agressie voorkomt. Het lastige is, in het kader van privacy, dat veel mensen niet weten van het bestaan van deze sensoren, terwijl ze daar wel recht op hebben.

      

Dit project van TU/e Industrial Design studenten Noah van de Brink, Teun van Acker en Renate Voss bestaat uit drie oplossingen om mensen op interactieve wijze bewust te maken van het sensornetwerk in StratusmsEind en de data die daar wordt verzameld. Create, follow and discover your data!

Levens redden met ThreeSixO

Verbeeld je eens de situatie dat je als brandweerman bezig bent in een brandend gebouw of gebied. Een van je collega’s vraagt plotseling om een back-up omdat hij of zij een slachtoffer heeft gevonden. Jij moet zo snel mogelijk ter plaatse zijn om hulp te bieden, zonder dat je weet welke richting je moet gaan.

De helm ThreeSixO’s biedt uitkomst. Deze helm bevat een subtiel interactief systeem dat brandweermannen helpt bij het vinden van hun teamleden tijdens grote branden. Met behulp van 360 graden geluid wordt de weg gewezen naar de collega die om back-up vraagt. Wat technisch gezien extra speciaal is van ThreeSixO’s: een brandweerman hoort het geluid alléén als het echt nodig is.

Robot Encrypted Gentlemen

De First Tech Challenge (FTC) is een wereldwijde robotcompetitie voor middelbare scholieren. Alle robots moeten daarbij opdrachten uitvoeren in een speelveld.

De robot The Encrypted Gentlemenvan het FTC-team van Sondervick was de allerbeste en is Nederlands kampioen geworden!
Bij Night of the Nerds kun je hun robot bekijken en proberen te besturen. De teamleden leggen je uit hoe zij The Encrypted Gentlemen hebben gemaakt.

Gaia checkt jouw afval

Gaia is een wezentje dat laat zien wat de impact is van jouw afval op het milieu. Het scherm waarop Gaia te zien is, staat in het huis aan de muur. Als je het scherm aanraakt, kun je zien (opstapelende streepjes en verschillende kleuren) hoeveel plastic, papier, tuin en restafval je hebt weggegooid. Gooi je veel weg dan ziet Gaia er verwaarloosd en ongelukkig uit. Gooi je weinig weg dan ziet Gaia er blij en gezond uit!

Build You Own Robot (BYOR)

Bouw elke robot die je wilt! Ontwerp, bouw en programmeer zelf robots, elektronische apparaten en elke andere creatie die je maar kunt verzinnen met de BYOR-kit van Conrad. Prik de gemakkelijk te gebruiken elektronica eenvoudig op karton en andere gerecyclede materialen. Wat ga jij maken? Maak jij een robot die je kamer schoon kan maken of eentje die de afwas voor je doet? Met BYOR kan het allemaal!
Als je aan de slag gaat met BYOR ben je ongeveer een uur bezig.

Life Disc

Life Disc is een virtueel ecosysteem dat wordt bewoond door een digitale levensvorm. Het is een sandbox levenssimulatie waar de bezoeker mee kan spelen. Ieder halfuur krijg je de mogelijkheid om een nieuw soort levensvorm te maken. De creatie wordt op de petrischaal (kweekschaal) geplaatst en zal hier gaan rond wandelen, voedsel verzamelen en zich voortplanten. Doe mee en kijk hoe de nieuwe levensvorm zich uitbreid en de Life Disc koloniseert!
Tijmen Meijer is geïnspireerd voor Life Disc door de theorie dat wij in een simulatie leven.
Tijnme is met dit project Cum Laude afgestudeerd aan AKV St. Joost

Data-dancing Game

Veel dingen die je doet met je telefoon worden opgeslagen of gevolgd, denk maar aan Instagram en Facebook. Maar wat gebeurt er met die data? En hoe bewust ben jij je van je data? In Data-Dancing kan je dansen met de sporen die je achterlaat met je telefoon en social media.
Data-dancing is een project van Industrial Designer, Daphne Muller

Mobile Journalism

In dit informatietijdperk zijn we gewend om snel een mening te vormen op basis van de verhalen die we horen, zien of lezen. Zo’n verhaal hoor je vanuit het perspectief van de verteller. Maar er zijn ook andere versies mogelijk van dat verhaal. Vind je het niet interessant om een gebeurtenis eens vanuit een andere invalshoek te bekijken? Dit zou zomaar je mening kunnen veranderen.
Bij deze Virtual Reality ervaring, gemaakt door Jim Brady, ervaar je dezelfde protestmars vanuit verschillende perspectieven. Wees journalist, politieagent of demonstrant en zie wat er door hun ogen gebeurt. Je krijgt hierdoor inzicht in de wereld van de meningsvorming.
Mobile Journalism is het eindproject aan de Design Academy van Jim Brady