De wereld van chips maken

Techtalk/ interview
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

Smartphones worden steeds sneller, laptops steeds lichter, computers steeds krachtiger. Veel bedrijven, waaronder ASML , ontwikkelen technologie waarmee steeds krachtigere chips kunnen worden geproduceerd. Thijs Clevis van ASML beantwoordt in zijn techtalk vragen als: wat is een chip, waarom steeds snellere chips, hoe snel worden chips sneller en hoe maak je deze steeds kleiner en wat zijn de technologische uitdagingen?

Techtalk door Thijs Clevis

 

Verdiepende informatie:

Uitleg van Joep van Deudekom:

Artikelen:
https://npofocus.nl/artikel/7565/wat-is-asml
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/chips-maken/

 

Futureproof@Work in high-tech sector

Futureproof@Work
Thijs Clevis vertelt over beroepen met toekomst in high-tech wereld

Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

In de high-tech wereld hebben veel mensen een beroep waar toekomst in zit en waarvan jij geen idee hebt. Hier vind je een aantal verhalen van personen die zo’n bijzonder beroep hebben.

Het verhaal van Thijs

Thijs werkt voor high-tech bedrijf ASML. Hij vertelt meer over de typen van beroepen, wat hij zelf binnen het bedrijf doet, welke richtingen /vakken je het beste kunt volgen op school en welke persoonlijke eigenschappen relevant zijn om met plezier te werken in de high-tech wereld.

Verhalen van andere ASML medewerkers 
Diego

Diego is 31 jaar en Mechanical design engineer.
Vroeger wilde Diego astronaut worden en dat wil hij nog steeds!
Studie: bachelor Mechanical Engineering in Mexico en een master Aerospace Design in Engeland.
Diego heeft voor deze studies gekozen vanwege  zijn favoriete speelgoed Lego en Mecano. Ook hield hij van vliegtuigen en raketten.
Hobbies: film, videogames, boulderen en koken

Aparna

Aparna is 39 jaar en Design engineer.
Vroeger wilde Aparna leerkracht worden, maar al snel werd dat omgezet in engineer. In de toekomst wil ze misschien ook iets doen in de reiswereld.
Studie: Elektronica en Telecommunicatie
Aparna heeft voor deze studie gekozen omdat zij werd geïnspireerd door de verhalen van haar vader die werkte in de telecom sector.
Hobbies: reizen, tourfietsen, hiking en koken

Rosalinda

Rosalinda is 33 jaar en Optical design engineer.
Vroeger wilde Rosalinda journalist worden. Vooral omdat ze dacht dat ze daardoor veel mocht reizen. Deze aspiratie heeft ze laten varen sinds het moment dat ze getallen veel leuker vindt dan letters.
Studie: natuurkunde
Ze heeft voor deze studie gekozen omdat ze was gefascineerd door hoe natuurkunde de natuur beschrijft. En hoe je  kennis kunt gebruiken om iets anders op te bouwen.
Hobbies: fietsen, cakes en taarten bakken en lezen. Onlangs heeft ze nog een humoristisch en grappig boek gelezen over wiskunde: Beyond infinity van Eugenia Cheng. Een echte aanrader juist voor jongeren!

Verdiepende informatie
Wil je nog meer inspiratie check dan de Live Q&A Futureproof@Work op dinsdag 9 juni! Vraag twee ASML medewerkers het hemd van het lijf om 15.00 uur.

Interesse om nog meer beroepen te bekijken? Check deze link.

 

De power van virtual influencers

Techtalk
Tijdstippen: doorlopend
Waar: hieronder

Je volgt vast tientallen influencers op Instagram. Maar de meeste influencers die je volgt, ontmoet je nooit in het echt. Maakt het jou dan nog uit of een influencer echt of nep (virtueel) is?

Uit onderzoek blijkt dat de interesse in virtuele influencers de komende vijf jaar met 247 procent toeneemt. Kijk maar eens naar Lil Miquela, die nu al meer dan 2 miljoen volgers heeft op Instagram en haar eigen single heeft geüpload op Spotify. Zij bestaat niet echt, maar weet miljoenen volgers te beïnvloeden en werkt daarin ook samen met topmerken als Samsung en Tommy Hilfiger.

Een mooie redenen om ons te gaan verdiepen in de wereld van virtual influencers. Milou Moors van Fontys ICT neemt je mee in deze wereld en vertelt hoe zij samen met en voor Greenhouse Group medewerkers zelf een virtual influencer hebben gemaakt.

Verdiepingsinformatie en inspiratie:
https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/388351-virtuele-influencers-zijn-de-toekomst-op-gebied-van-social-media
https://hypeauditor.com/blog/the-top-instagram-virtual-influencers-in-2019/

https://www.youtube.com/watch?v=8l-Kr7s2-y4
https://www.instagram.com/lilmiquela/  
https://www.instagram.com/shudu.gram/

Milou Moors studeert bij Fontys ICT af op dit onderwerp. Zij doet haar onderzoek bij en in samenwerking met Greenhouse Group.

Alles over e-sports

TeacherTalk
Wat weet je eigenlijk over e-sports?

Wat is de relevantie van e-sports in de maatschappij, wat is de impact en hoe zit het precies met e-sports als vrijetijdsbesteding? Wat brengt het op en wat zijn valkuilen en gevaren? E-sports en gamen zijn voor veel jongeren onderdeel van hun vrijetijdsbesteding. Zij bekijken toernooien of competities via livestreams, volgen e-sports content, bezoeken georganiseerde e-sports evenementen als toeschouwer of doen zelf mee als speler. Tijdens deze TeacherTalk maken we e-sports inzichtelijk voor docenten, TOA’s, decanen, technatoren en ouders en gaan we in op de verschillende aspecten van deze nieuwe populaire tak van sport.

Deze TeacherTalk wordt gegeven door Bas van Helmondt en Koen Bronswijk van eSports Center Eindhoven

Hack the Planet / tech for good

Techtalk 
Tijdstip: doorlopend
Waar: hieronder

Zit je klaar voor wat wereld-verbeterende technieken waar je oren van gaan klapperen? Tim van Deursen en Thijs Suijten van Hack the Planet hebben namelijk nogal wat projecten op hun naam staan die echt bizar zijn! Momenteel werken ze aan een project om stroperij in Afrika tegen te gaan, Hack the Poacher. Ze hebben hiervoor sensoren ontwikkelt die mensen kunnen detecteren op basis van hun mobiele telefoon! In de video leggen ze uit hoe dit werkt. Ook vertellen ze over hun project Meet the Soldier en wat ze allemaal nog meer doen, maar ook hoe jij zelf in de toekomst aan dit soort dingen kan werken. Volgens Tim en Thijs moeten we de planeet hacken want er zijn ontzettend veel uitdagingen, doe jij mee?! 

Techtalk

Verdieping informatie:
Meer informatie over Hack the Poacher
Het verhaal van Tim en Thijs over hun trip naar Kafue National Park in Afrika om het project te testen
De 3D Documentaire (20 min) over ‘Meet the Soldier’

Precious Plastic Game & Techtalk

Game Precious Plastic
Tijdstip: doorlopend
Waar: de game kun je hier downloaden

Techtalk Precious Plastic
Tijdstip: doorlopend
Waar:  techtalk zie hieronder

Precious Plastic Game
Twee Fontys ICT studenten, Dayana en Mila, hebben een game gemaakt om meer aandacht te vragen voor Precious Plastic. Deze game mag jij  uitproberen!

Hier kun je de game downloaden

 

Precious Plastic Techtalk

Het Precious Plastic Universe is het masterplan van Dave Hakkens en zijn community om een wereldwijde oplossing te creëren voor het plastic afvalprobleem. In de onderstaande techtalk, op video, geven Dave en zijn collega’s de ins en outs van hun alternatieve kunststof recyclingsysteem. Ze leggen uit over machines, producten van bedrijfsplannen, digitale infrastructuren en hoe je betrokken kunt raken en deel kunt uitmaken van de oplossing binnen jouw wereld. Doe je mee?

Verdieping informatie:
Precious Plastic Universe