AI-GEGENEREERDE KUNST GEBASEERD OP JOU

My Tran, Floris van Warmerdam, Jort Wiersma, Euwe de Wilde (Studenten Industrial Design aan de TU/e)

AI10Y (ALLOY) is een museumervaring die bezoekers een AI laat besturen gebaseerd op hun keuzes en gezichtsuitdrukkingen. Gebruikers kunnen een startafbeelding kiezen die het beginpunt vormt voor de gegenereerde kunst, kunnen kiezen hoe abstract (of realistisch) het kunstwerk wordt (abstractness), en hoe veel de originele startafbeelding verandert (transformation). Ten slotte kunnen ze een foto maken van hun gezichtsuitdrukking die het resultaat van de AI beïnvloedt.

AI10Y is ontworpen om museumbezoekers een indruk te geven van wat AI zou kunnen betekenen in een toekomstige leefomgeving. Het doel was om mensen te laten nadenken over of ze een veranderend en gepersonaliseerd kunstwerk in hun huis zouden willen, of ze het oncomfortabel vinden als hun emoties worden geïnterpreteerd door AI, en om te laten zien dat AI nog lang niet perfect is.

Achter de schermen gebruikt AI10Y drie verschillende AI’s om een kunstwerk te genereren gebaseerd op gezichtsuitdrukkingen. Als eerste wordt Deepface gebruikt, een database die getraind is om gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Vervolgens is ChatGPT aan zet, die automatisch de creatieve beschrijving van een kunstwerk schrijft gebaseerd op de gevonden emoties. Als laatste maakt Stable Diffusion een kunstwerk met behulp van deze beschrijving, de gekozen startafbeelding, en de verschillende andere instellingen.

AI10Y is vanaf april 2024 te bezichtigen in het Philips Museum Eindhoven, en zal daarna op onder andere Night of the Nerds te zien zijn.

Meer zien? Bekijk de video hier.